Teenagersamtalen

Tips til at have en god samtale med din teenager

Forældre har stor betydning for deres teenagers trivsel og mentale sundhed. En god relation og kontakt med din teenager er vigtig.

I teenageårene skal de finde deres egen identitet, lære sig selv at kende, og deres adfærd kan ændre sig.

I dette materiale finder du konkrete værktøjer, som du kan læne dig op ad, så du på bedste vis kan have en støttende samtale med din teenager.

Der findes ikke entydige regler for, hvornår der er grund til bekymring. Som forælder bør du være opmærksom på væsentlige ændringer, der over en periode påvirker din teenagers hverdag. Tal med din teenager om, hvad der er på spil, og brug denne guide som støtte.

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside: www.sst.dk/da/teenageforældre kan du læse mere.

Bekymringer kan dukke op hos alle både teenageforældre og teenageren. Tal sammen om det, der fylder. Det i sig selv kan skabe tryghed og ro.

Hent vores guide til teenagersamtalen

Tips til teenagersamtalen

Mental trivsel

Forskning viser, at den mentale trivsel styrkes, hvis man i højere grad gør noget aktivt, meningsfuldt og fælles. Det kaldes i faglige termer: ‘ABC for mental sundhed’. Find det der virker for jer, om det er en gåtur, deltagelse i sportsaktiviteter i lokalmiljøet, fritidsaktiviteter, kreative aktiviteter, frivillige organisationer eller andet er ikke så afgørende. Det afgørende er at gøre noget aktivt, fælles og/eller meningsfuldt. Gør det, der giver mening for netop jer. Læs mere om ABC for mental sundhed her 

Som forælder skal du være opmærksom på, om din teenager skifter væsentlig adfærd i hjemmet, skolen eller i forbindelse med fritidsaktiviteter

Almindelig adfærd hos teenagere

Sårbarhed, bekymring og usikkerhed specielt angående, hvad andre tænker om én

Nysgerrighed, glæde, ked-af-det-hed eller at føle håbløshed

Eksperimenterende. Kan være vred og føle enorm træthed