1. Tal med andre om det. Fællesskabet omkring dig er en vigtig del af løsningen.
Du kan selv gøre flere nyttige tiltag, der kan forebygge og behandle stress. Det er dog vigtigt ikke at stå alene med det. Tal derfor med andre om, hvordan du har det, hvilke problemer du oplever. Spørg om hjælp, hvis du har brug for det. Det i sig selv kan reducere følelsen af stress. Det er en myte at stress vokser, hvis man taler om det. Det vokser, hvis du ikke får justeret og restitueret.
Er det i dit privatliv, at du oplever stress?
Ved at dele dine signaler med personer, du har tillid til, kan du støttes til at få et overblik dine belastninger. Er det i familien de findes, så forsøg i fællesskab at lave en liste over både belastninger, og ting der giver glæde. Efterfølgende kan I sammen planlægge hvor I kan justere i jeres hverdag.
Er det på din arbejdsplads, at du oplever stress?
Forebyggelse og håndtering af stress er et fælles ansvar på arbejdspladsen. For at din leder kan hjælpe dig, er det afgørende med dialog om hvilke udfordringer samt justeringsmuligheder, der bør handles på. Bed derfor om en samtale, hvis din leder ikke allerede har rakt ud til dig. Oplever du det svært at tale med din leder om dine stresssignaler, så kan du med fordel bruge bruge livshjulet eller denne pjece som indledning til samtalen.
2. Sørg for at restituere tilstrækkeligt
Vores mentale sundhed hænger nært sammen med vores fysiske krop. Der er konstant reguleringer i gang for at sikre et velfungerende liv både mentalt og fysisk. Det sker helt automatisk men kræver en passende mængde restitution for at genopbygge både mentale og fysiske ressourcer. Det er en helt afgørende faktor for at forebygge og behandle stress signaler.
Der er flere veje til restitution. Søvn er en af de vigtigste, derudover er det med at finde måder, der fungerer for dig personligt. Giv din livsstil opmærksomhed både ift. kost, bevægelse, pauser i alle former f.eks. med åndedrætsøvelser, meditation og tid i naturen. Vælg den vej der passer dig bedst for at regulere dine ressourcer og energi.
Søvn
Den gode nattesøvn skal understreges særligt, da det er den ultimative og allervigtigste form for restitution. Når vi sover genoplades både krop og psyke. Søvnproblemer er ofte en af de første tegn på, at der er noget på spil i dit liv og kan ofte hænge sammen med bekymring og stress.
Bevægelse og livsstil
Motion og bevægelse er vigtigt, også når man er stresset, da reaktionen på en belastning begrænses, når man er i god form. Bevægelse og motion styrker rent fysisk din hjerne. Du får f.eks. ikke samme høje puls og blodtrykket stiger mindre ved en belastende situation. Når du motionerer, har du bedre evne til at forbrænde de stresshormoner, der ophober sig. Det er en simpel måde at øge dit mentale velvære. Selv lidt bevægelse hver dag kan gøre en forskel som at gå en tur med hunden eller gå en tur i frokostpausen.
3. Overblik, planlægning og prioritering
Når man er ramt af stress, kan alt nemt føles overvældende, og det kan være svært at se, hvor man kan lave justeringer. Et enkelt og effektivt værktøj, der kan hjælpe dig med at få mere overblik, hedder Livshjulet.
Med Livshjulet kan du på en simpel måde få overblik over, hvor du har behov for at justere for at balancere dit liv, så det fungerer godt for dig. Brug det evt. i din samtale med dine nærmeste, din arbejdsplads eller din læge, hvis du har brug for det. Livshjulet finder du i pjecen, som kan downloades øverst på denne side.